maandag 26 januari 2015

Extra humanitaire hulp van Europa voor Oekraïne

Tegen de achtergrond van het aanslepende geweld in Oekraïne heeft de Europese Unie maandag besloten haar humanitaire bijstand aan het land met 15 miljoen euro te verhogen. Dat heeft de Europese Commissie meegedeeld.
 
De Europese humanitaire hulp omvat tenten, voedsel, water, warme kleren en medicijnen en is bestemd voor vluchtelingen en de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in de zuidoostelijke havenstad Mariupol en andere regio’s die in de barre wintermaanden geteisterd worden door de aanslepende gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

Sinds de start van de crisis maakten de Commissie en de lidstaten al 95 miljoen euro aan noodhulp vrij. 'De Europese Commissie levert al sinds de start van de crisis humanitaire hulp, maar de noden zijn nu meer acuut dan ooit. We helpen de meest kwetsbaren om de laatste golf van vijandelijkheden en de koudste maanden van het jaar door te komen', zei Jean-Claude Juncker. 
 
De Europese Commissie en een aantal lidstaten hebben drie vrachtvliegtuigen voorzien om humanitaire hulpgoederen te leveren. Ook zullen er in de loop van de komende uren vrachtwagens met 85 ton hulpgoederen arriveren in het oosten van Oekraïne.

Naar schatting 900.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten door het wapengekletter in het oosten van Oekraïne. Daarnaast zijn nog eens 600.000 mensen naar het buitenland gevlucht. Donderdag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in spoedberaad in Brussel bijeen om zich te buigen over de toename van het geweld in Oekraïne.

Bron: Nieuwsblad.be

Geen opmerkingen: