donderdag 22 januari 2015

Jatsenjoek: 'Rusland mede verantwoordelijk voor aanval op trolleybus'

De mortieraanval waarbij een trolleybus in de stad Donetsk werd geraakt heeft aan acht mensen het leven gekost, aldus het provinciebestuur. Zeven mensen raakten ernstig gewond en werden in ziekenhuizen opgenomen. Er waren veel meer gewonden, maar die zouden niet per ambulance zijn afgevoerd omdat ze er minder slecht aan toe waren. In de (Russische) media worden overigens andere aantallen slachtoffers genoemd, tot zelfs vijftien doden.

Terwijl de separatisten meteen de schuld bij het Oekraïense leger legden, kwam het Oekraïense ministerie van Defensie met een heel andere verklaring. ''De trolleybus bevond zich op meer dan 15 kilometer van de dichtstbijzijnde plek waar zich op dat moment eenheden van ons bevonden. De inslag was op een plek waar verder geen sprake was van militaire acties.''

Het ministerie concludeert daaruit dat de pro-Russische rebellen vanuit de stad de granaat hebben afgevuurd die de bus raakte. De OVSE veroordeelde eerder deze week al de handelwijze van de rebellen om vanuit bewoonde gebieden mortiergranaten en raketten af te vuren.

Ook voor premier Arseni Jatsenjoek is het duidelijk dat de rebellen de hand hebben gehad in deze mortieraanval op de trolleybus. ''De rebellen hebben weer een misdaad tegen de menselijkheid begaan. Rusland is daarvoor ook verantwoordelijk'', aldus de premier in een toespraak die hij vanmorgen in Kiev hield ter gelegenheid van de Oekraïense Dag van de Eenheid.

Bronnen: Ukrinform, Reuters

Geen opmerkingen: