donderdag 22 januari 2015

Leger geeft luchthaven Donetsk definitief op

Het is nu duidelijk dat het Oekraïense leger de luchthaven van Donetsk heeft moeten opgeven. Het beslissende moment was toen het plafond boven de tweede verdieping van de nieuwe terminal instortte en een soldaten bedolven raakten onder het puin. Daarbij vielen doden en gewonden.

Er zouden zelfs 37 soldaten gedood zijn, aldus vrijwilliger Vladimir Sergejev die hielp met de bevoorrading van de militairen die het vliegveld maar liefst 236 dagen hebben verdedigd tegen de pro-Russische rebellen. ''Waaronder veel Tsjetjeense rotzakken. Vergeef ons, broeders. We hebben gedaan wat we konden'', schrijft Sergejev vanmorgen op zijn Facebookpagina.

Daarmee is het de grootste militaire nederlaag aan Oekraïense zijde. In augustus werden zeker 300 soldaten gedood bij Illovask, toen ze probeerden te ontsnappen uit een omsingeling door rebellen.

Volgens George Toeka, de aanvoerder van de vrijwilligers van het Volksthuisfront, had de generale staf van het Oekraïense leger het plan om zelf de luchthaven te omsingelen en vervolgens de rebellen van daaruit te verdrijven. De rebellen zagen echter kans om de eerste en de derde verdieping van de nieuwe terminal in handen te krijgen. Soldaten zaten vast op de tweede verdieping. Toen ze gisteren door het instorten van het plafond ook niet meer konden blijven, was er geen enkele schuilplek over op het verder totaal verwoeste vliegveld. Het betekende het einde van hun verzet.

Op sociale netwerken gaat het verhaal dat er honderden manschappen van speciale eenheden van het Russische leger en tientallen militaire voertuigen van dat leger zijn ingezet om de luchthaven van Donetsk te veroveren.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: