vrijdag 30 januari 2015

Rebellen bestoken legereenheden bij Marioepol

Pro-Russische rebellen beschieten momenteel vooruitgeschoven posities van het Oekraïense leger in de omgeving van de stad Marioepol, de dorpen Pavlopil, Talakovka en Sartana. Journalist en militair expert Dmitro Timtsjoek meldt dat de soldaten worden beschoten met artillerie, mortieren en soms met MRLS-raketten. ''De rebellen krijgen hun artilleriemunitie rechtstreeks vanuit Rusland aangeleverd.'' In Novoazovsk zou een opslagplaats van munitie zijn.

De waarnemers van de OVSE zien voortdurend bewegingen van militaire voertuigen in het door de rebellen beheerste gebied in de provincie Donetsk. Zo werden ten zuiden van de stad Donetsk zeven vrachtwagens zonder kentekens gesignaleerd.

Bij de plaats Chartsizk werden vijf T-72 tanks gezien en evne later nog eens vier die in oostwaartse richting reden. De vier tanks werden vergezeld van evenveel legervrachtwagens, ook weer zonder kentekenplaten. Ook de tanks hadden geen herkenningstekens. Legertrucks werden ook gezien bij de plaats Makiivka.

Een bezoek van waarnemers van de OVSE aan een grenspost bij het dorp Oeljanivske werd afgeblazen nadat ''een plaatselijke commandant van de Kozakken ons waarschuwde niet naar Oeljanivske te gaan, zonder nadere uitleg''. Toen de waarnemers omdraaiden en naar Donetsk reden, zagen ze veel overdekte legertrucks, zowel vanuit de richting van de Russische grens als er naar toe.

Volgens het Oekraïense leger zijn gisteren vijf soldaten gedood en raakten 23 gewond bij beschietingen door de rebellen. Volgens legerwoordvoerder Vladislav Selezniov worden momenteel 390 soldaten in ziekenhuizen verpleegd. Elf van hen zouden er slecht aan toe zijn. Bij de plaats Debaltseve wordt nog altijd hevig gevochten. Het leger zou daar zeventien tanks hebben vernield en zeker zeventig rebellen gedood.

Bronnen: Ukrinform, Censor.net

Geen opmerkingen: