donderdag 29 januari 2015

Savtsjenko gaat naar gevangenishospitaal

De Oekraïense piloot Nadia Savtsjenko wordt volgens haar advocaat Ilja Novikov overgebracht naar een gevangenishospitaal omdat ze na ruim vijf weken hongerstaking teveel gewicht heeft verloren. Tegelijkertijd is tegen Savtsjenko een nieuwe aanklacht ingediend, omdat zij illegaal de Russische grens is overgestoken.

Ze wordt al verantwoordelijk gehouden voor de dood van twee Russische journalisten omdat ze via de radio artillerievuur had geleid naar de plek waar de twee zich bevonden. Volgens Savtsjenko's advocaten is de Oekraiense in eigen land gevangen genomen door pro-Russische rebellen die haar vervolgens de grens over brachten. Ze zit al sinds afgelopen zomer gevangen. Eerst in Rostov aan-de-Don en nu al weer geruime tijd in Moskou.

De parlementaire vergadering van de Raad van Europa eiste gisteravond dat Savtsjenko binnen 24 uur wordt vrijgelaten. Een lid van de Russische delegatie gaf vervolgens te kennen dat dit niet gaat gebeuren en dat een delegatie van de Raad van Europa niet bij haar op bezoek mag.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: