woensdag 21 januari 2015

Soldaten ingesloten onder puin op luchthaven


Er liggen nog altijd soldaten onder het puin van een ingestorte vloer op de luchthaven van Donetsk. Hoeveel het er zijn is onduidelijk, meldt het nieuwsagentschap TSN vandaag rond het middaguur. De vloer zou zijn ingestort na een explosie, mogelijk het werk van pro-Russische rebellen. Al eerder was er zo'n explosie, waardoor wanden van de nieuwe terminal van het vliegveld omvielen en soldaten gewond raakten.

Partijleider Dmitro Jarosh van de Rechtse Sektor zou gewond zijn geraakt bij de strijd om de luchthaven. Volgens presidentieel adviseur Joeri Birjoekov raakte hij ernstig gewond aan een hand en liep het parlementslid ook een hoofdwond op. Hij zou inmiddels van het vliegveld geëvacueerd zijn.

Er wordt nog altijd om het bezit van het vliegveld gevochten. Ook gisteravond zouden de rebellen de start- en landingsbaan onbruikbaar hebben gemaakt.


Rebellenleider Eduard Basoerin maakte aan het begin van de middag bekend dat hij en zijn mannen de opdracht hebben gekregen van premier Oleksandr Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk om vandaag nog het dorp Piski en de omgeving van Avdiivka in te nemen. De rebellen hebben in de afgelopen twee weken volgens de autoriteiten in Kiev pakweg 500 vierkante kilometer grondgebied weten te veroveren.

Het Oekraiense leger meldt dat de rebellen een offensief voorbereiden om Stanitsja Loehanska in te nemen. Er wordt een grote troepenopbouw geconstateerd.

Vanwege de voortdurende aanvallen op Adviivka, een plaats op tien kilometer ten oosten van Donetsk, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten alle kinderen te evacueren. Ze worden ondergebracht in vakantiekampen in de rustige provincie Dnipropetrovsk. ''Burgemeester Joeri Tsjerkasov van Adviivka belde me en riep letterlijk om hulp'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Bronnen: Ukraine Today, YouTube, Unian, Reuters, Ukrinform

Geen opmerkingen: