woensdag 25 februari 2015

Centrale bank legt vreemde valutahandel plat

De centrale bank heeft de Oekraïense banken verboden om buitenlandse valuta voor hun klanten in te kopen en ook hun eigen inkoop beperkt. Het verbod is bedoeld om de hrivna te steunen. De Oekraïense munt is de afgelopen weken ver weggezakt. De officiële koers ligt vanmorgen op 31,7 hrivna voor een euro, maar wisselkantoren rekenen 36,5 hrivna voor een euro en 32 hrivna voor een Amerikaanse dollar. Het valutaverbod van de NBU geldt tot en met vrijdag.

Premier Jatsenjoek heeft boos gereageerd op het besluit van de Oekraïense centrale bank om de handel in buitenlandse valuta grotendeels stil te leggen. Volgens de premier heeft de centrale bank niets overlegd met de regering en schaadt de maatregel de Oekraïense economie. Jatsenjoek vreest dat de al kwetsbare munt van Oekraïne verder destabiliseert.

Hij wil samen met minister Natalie Jaresko van Financiën NBU-directeur Valeria Hontareva onderhouden over het vandaag genomen valutabesluit. Hontareva staat onder grote druk. Begin deze week werd al steun gezocht voor een motie die haar aftreden eist. Daarvoor bleken nog maar 100 van de 450 parlementsleden op dat moment te vinden. Jatsenjoek wil dat het parlement komende dinsdag in een ingelaste vergadering spreekt over het stabiliseren van 's lands financiële situatie.

Bronnen: Reuters, NOS, Interfax

Geen opmerkingen: