donderdag 19 februari 2015

Oekraiense soldaten achtergebleven in Debaltseve

De pro-Russische rebellen hebben bezit genomen van Debaltseve, maar nog altijd zijn er ook Oekraïense soldaten in het stadje. Dat meldt tv-zender Hromadske. Het 128e berginfanteriekorps, de 30e infanteriebrigade, het 40e Kriivbasbataljon en het politiebataljon uit Lviv waarvan eenheden zijn achtergebleven. Eerder vandaag werd door de legerleiding gemeld dat 90 procent van de soldaten weg zou zijn uit Debaltseve.

De gistermorgen begonnen terugtrekking zou plaats hebben gehad onder constant vijandelijk vuur. Artillerie en speciale eenheden van het leger probeerden de terugtrekkende soldaten zoveel mogelijk dekking te geven. Er zouden onder de soldaten 14 doden zijn gevallen, 172 soldaten raakten gewond. De rebllen hebben ruim 90 krijgsgevangen gemaakt, terwijl 82 soldaten vermist worden. Het is de meest recente informatie van de Nationale Veiligheidsraad.

De pro-Russische rebellen hebben volgens journalist en militair expert Dmitro Timtsjoek het stadje Debaltseve nu volledig in handen. Dat geldt ook voor het spoorwegstation, dat van bijzonder strategisch belang is. De rebellen zouden nu bezig zijn met het opzetten van een militair kamp in het stadje. ''In de omgeving van Artemivsk rukken de rebellen op richting Loehanske.'' Het zou gaan om een eenheid die versterkt is met jongeren van 16 en 17 jaar en ouderen die slecht bewapend zijn. De rebellen zelf zouden tien tanks en zes pantserwagens hebben ingezet. De Oekraïense artillerie schiet af en toe op ze.

Er wordt nog op beperkte schaal gevochten; het gaat dan om de soldaten die hun terugtrekkende kameraden dekking moeten geven. De rebellen zijn begonnen met het weghalen van kapotte voertuigen. Die worden naar Horlivka en Jenakievo gebracht.

In het zuiden hebben de rebellen versterkingen naar de frontlijn gebracht ten oosten van de havenstad Marioepol, aldus Timtsjoek. Het zou gaan om een eenheid van honderd man met zeven pantserwagens. Ze zouden zich hebben verschanst in het dorp Sjirokine van waaruit ze de Oekraïense troepen beschieten.

Bronnen: Censor.net, Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen: