woensdag 18 februari 2015

President Porosjenko onderweg naar Oost-Oekraïne

President Petro Porosjenko is onderweg naar Oost-Oekraïne, waar hij vanavond een vergadering heeft met de Nationale Veiligheidsraad over de situatie daar. Porosjenko heeft in een televisietoespraak bevestigd dat het leger en de Nationale Garde zich terugtrekken uit het omsingelde en deels door de pro-Russische rebellen bezette stadje Debaltseve.

Premier Arseni Jatsenjoek blijft in Kiev, waar hij vanmorgen aan zijn kabinet meedeelde dat ''alles in het werk wordt gesteld voor de veiligheid van onze soldaten en om er voor te zorgen dat de sterkte van ons leger daar niet wordt aangetast.'' Jatsenjoek zei dat hij op dat moment weinig meer kon vertellen over de situatie in en rond Debaltseve, maar dat president Porosjenko later op de dag openheid van zaken zal geven.

Ook is er vanavond weer een telefoongesprek van de presidenten van Oekraïne, Rusland en Frankrijk en de Duitse bondskanselier, aldus een woordvoerder van de Franse regering. ''De leiders willen dat er nieuwe stappen worden gezet om het akkoord van afgelopen week ten uitvoer te brengen.''

Bronnen: Reuters, Ukraine Today, Reuters

Geen opmerkingen: