zaterdag 28 februari 2015

Rebellen: 95 procent zwaar geschut weggehaald

De pro-Russische rebellen van de Volksrepubliek Donetsk hebben naar eigen zeggen bijna alle zware wapens teruggetrokken van de frontlinie. "We hebben ongeveer 95 procent van de zware wapens teruggetrokken", aldus rebellenleider Edoeard Basoerin tegen het Russische persbureau Interfax. De rest van het geschut wordt in de loop van vandaag teruggetrokken. Het gaat daarbij vooral om wapens in de zuidelijke regio van Oost-Oekraïne.

Volgens de rebellen is de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) aanwezig om te zien of alles volgens afspraak gebeurt.

Parlementslid en militair expert Dmitro Timtsjoek liet gisteren weten dat van terugtrekking van de zware wapens door de rebellen nauwelijks sprake is. Hij schatte toen in dat slechts 10 à 15 procent van het zware geschut van de frontlijn was weggehaald, terwijl de wapens die waren weggehaald in iets meer dan een half uur terug zouden zijn. Het is om die laatste reden dat het Oekraïense leger weliswaar begonnen is met het weghalen van de zware wapens, maar dat dit in een kalm tempo gebeurt.

Bronnen: NU.nl, Unian

Geen opmerkingen: