zaterdag 28 februari 2015

Ruim 400 miljoen euro extra voor arme Oekraïners

Het kabinet voert de uitgaven voor sociale uitkeringen op om de gevolgen van de inflatie enigszins te verzachten voor de zwakste groepen. Er komt 12,5 miljard hrivna (402 miljoen euro) bovenop de 24 miljard die al in de rijksbegroting voor dit jaar was opgenomen voor dit doel. De Oekraïners zijn de laatste tijd geconfronteerd met een inflatie van liefst 30 procent, hetgeen forse prijsstijgingen tot gevolg had (en heeft).

''We gaan bij het verstrekken van deze uitkeringen uit van een eenvoudig systeem zonder direct contact tussen verstrekkers en aanvragers en van vertrouwen'', lichtte premier Arseni Jatsenjoek de stap vanmorgen toe in een kabinetsberaad. Wie echter een aanvraag indient, zal wel moeten bewijzen tegenover het ministerie van Sociale Zaken over weinig inkomsten te beschikken.

Minister Natalia Jaresko van Financiën zei dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de verhoging van het budget voor de sociale uitkeringen heeft goedgekeurd. Het kabinet hoopt op zeer korte termijn uitsluitsel te krijgen over 17,5 miljard dollar van het IMF voor het doorvoeren van economische hervormingen.

Intussen staan er betogers bij het hoofdkantoor van de centrale bank in Kiev die genoeg hebben van de waardedaling van de Oekraïense munt. Een Amerikaanse dollar kost nu 36 hrivna, tegen 19 hrivna in januari. In 2013 hoefde maar 8 hrivna voor een dollar betaald te worden.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: