zondag 15 maart 2015

Artsen: Savtsjenko heeft nog lange weg te gaan

Het zal zeker twee maanden duren voordat helikopterpiloot Nadia Savtsjenko enigszins is hersteld van de negatieve gevolgen van haar hongerstaking die 82 dagen heeft geduurd. Dat zeggen de Oekraïense artsen die Savtsjenko gisteren hebben bezocht in de Russische gevangenis. Tijdens de hongerstaking kwamen haar vitale lichaamsfuncties bijna tot stilstand en het duurt wel even voordat die weer naar behoren functioneerden.

De artsen arriveerden vrijdag in Moskou voor een bezoek aan Savtsjenko, maar werden pas gisteren bij haar toegelaten. Het was voor het eerst dat ze door landgenoten kon worden onderzocht.

Savtsjenko werd afgelopen zomer gevangen genomen toen ze als lid van een vrijwilligersbataljon meevocht in Oost-Oekraïne. Ze werd de grens over gebracht en zit sindsdien gevangen op verdenking van medeverantwoordelijkheid voor de dood van twee Russische journalisten. Savtsjenko ging uit protest tegen haar gevangenhouding, maar ging onlangs weer eten op aandringen van het Oekraïense parlement. Ze zit tot zeker half mei in voorarrest.

Bron: Ukraine Today

Geen opmerkingen: