maandag 23 maart 2015

Avakov geeft Kolomoiski's privéleger 24 uur tijd

Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken geeft de bezetters van het kantoor van Ukrnafta in de stad Dnipropetrovsk 24 uur om hun wapens neer te leggen. Het gaat om leden van het privéleger dat gouverneur Igor Kolomoiski er op na houdt. ''Het is niet de bedoeling dat particuliere, gewapende groepen die zakenlieden en politici beschermen onze steden onveilig maken'', aldus Avakov. Er gelden geen uitzonderingen, aldus Avakov.

Er zouden vrijdag al twee bataljons van de Nationale Garde naar Dnipropetrovsk zijn gestuurd nadat Kolomoiski had gedreigd dat hij 2.000 man zou sturen om greep te houden op moeder Ukrtransnafta en dochter Ukrnafta. Die informatie kwam van de Nationale Garde, maar is officieel niet bevestigd.

Inmiddels heeft de strijd tussen oligarch Kolomoiski ook politieke gevolgen. Vier parlementsleden zijn uit de fractie van het Blok-Porosjenko gestapt omdat zij vinden dat president Petro Porosjenko Kolomoiski harder aan moet pakken. Afgelopen vrijdag vroeg een aantal parlementsleden al om het ontslag van Kolomoiski als gouverneur van Dnipropetrovsk. Vitali Koeprii, heeft via Facebook zijn voormalige fractiegenoten opgeroepen om ook uit de fractie te stappen en samen een nieuwe fractie te gaan vormen ''om de beloften in te lossen die in de verkiezingscampagne gemaakt zijn''.

Bronnen: Tass, Kiev Post

Geen opmerkingen: