woensdag 25 maart 2015

Kolomoiski ontslagen als gouverneur Dnipropetrovsk

Gouverneur Igor Kolomoiski van Dnipropetrovsk heeft vanmorgen in alle vroegte zijn ontslag ingediend tijdens een gesprek met president Petro Porosjenko. Die ondertekende ter plekke de ontslagaanvraag. Kolomoiski wordt opgevolgd door Valentin Reznitsjenko, eerder een van de directeuren van UkranianMedia Holding, een bedrijf dat Porosjenko's chef-staf Boris Lozjkin heeft opgezet en waarin de president zelf een minderheidsaandeel heeft.

Het ontslag van Kolomoiski als gouverneur is een nieuwe ontwikkeling in de strijd om de zeggenschap bij het publiek-private oliebedrijf UkrNafta. Onlangs verhoogde het parlement het quorum voor de aandeelhoudersvergaderingen van publiek-private van 50 naar 60 procent. Daarmee raakte Kolomoiski zijn zeggenschap over UkrNafta kwijt, hoewel hij maar 48 procent van de aandelen had.

Afgelopen donderdag werd directeur Oleksander Lozenko wegens verduistering ontslagen door de raad van toezicht van staatsenergiebedrijf Naftogaz. Lozenko is een vertrouweling van Kolomoiski die fel reageerde op het besluit. De gouverneur liet gewapende mannen van zijn privélegertje het kantoor van UkrNafta bezetten. Vrijdag werd vanuit het parlement al gevraagd om het ontslag van Kolomoiski als gouverneur.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: