vrijdag 20 maart 2015

Oligarch en gouverneur Kolomoiski zwaar onder vuur

Parlementsleden Moestafa Najem en Serhei Lestsjenko van het Blok-Porosjenko eisen het aftreden van gouverneur Ihor Kolomoiski van Dnipropetrovsk vanwege diens verzet tegen het ontslag van algemeen directeur Oleksandr Lazorko van Ukrtransnafta. Kolomoiski zou volgens de twee voormalige journalisten geprobeerd hebben dit ontslag met geweld te voorkomen.

Nadat Lazorko weigerde zijn kantoor in de stad Dnipropetrovsk te verlaten, zou de gouverneur met een twaalftal gewapende mannen zijn verschenen om hem te beschermen. Lazorko's opvolger Joeri Mirosjnik stond buiten, vergezeld van een Alfa-eenheid van staatsveiligheidsdienst SBU. Tot een gewelddadig treffen kwam het niet. Kolomoiski verklaarde vanmorgen dat hij verhaal wilde halen bij president Petro Porosjenko.

Miljardair Kolomoiski, de op twee na rijkste van Oekraine, is via zijn Privat Group voor 42 procent eigenaar van Ukrtransnafta en dochteronderneming Ukrnafta. De overheid heeft 58 procent in handen van Ukrtransnafta dat de gastransportleidingen door Oekraïne exploiteert. Algemeen directeur Lazorko is ontslagen wegens verduistering, aldus minister Volodimir Demtsjisjin van Energie. Maar de strijd om Ukrtransnafta kan ook gezien worden als een krachtmeting tussen de kampen van Kolomoiski en president Porosjenko.

De problemen rond Uktransnafta zijn begonnen toen het parlement een wetsvoorstel aan nam om om de overheid meer greep te geven op dochteronderneming Ukrnafta. Tot dan toe kon Kolomoiski veranderingen bij het bedrijf tegen houden door weg te blijven van een aandeelhoudersvergadering, maar door het quorum - het minimaal vereiste aantal aanwezigen om besluiten te kunnen nemen - te verlagen is dat inmiddels geen optie meer.

Parlementslid Natalia Katser-Boetsjkovka van het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek meent dat het een goede zaak is dat het quorum verlaagd is. Niet alleen voor Ukrnafta, of voor de olie- en gasproducenten, maar voor het hele bedrijfsleven. ''Het is de manier waarop in Europa om wordt gegaan met het leiden van staatsbedrijven'', aldus Katser.

Kolomoiski is de laatste tijd vaker het middelpunt van schandalen. Begin deze maand gaf hij toe dat hij miljonair Viktor Pintsjoek en oud-president Leonid Koetsma voor 5 miljoen dollar heeft omgekocht. Ook lekten skype-gesprekken uit met separatistenleider Pavel Goebarev.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: