vrijdag 27 maart 2015

OM vervolgt burgemeester Kernes van Charkiv

Burgemeester Gennadi Kernes van de Oost-Oekraiense stad Charkiv en twee lijfwachten zijn door het Openbaar Ministerie in staat van beschuldiging gesteld van ontvoering, mishandeling en bedreiging van deelnemers aan het anti-regeringsprotest EuroMaidan. Kernes was lid van de Partij van de Regio's van de vorig jaar februari afgezette president Viktor Janoekovitsj die hij tot op het laatst trouw bleef.

Kernes werd na de machtswisseling weliswaar opgepakt en ondervraagd, maar daar bleef het bij. Eind april werd de sportief aangelegde burgemeester tijdens het joggen in zijn rug geschoten. Hij werd in een ziekenhuis in Israel opgelapt en kon weer aan de slag als burgemeester in Charkiv. Hij ondervindt echter nog steeds de gevolgen van deze moordaanslag.

In september daagde Kernes zijn tegenstanders uit met de mededeling dat hij een omver gehaald standbeeld van Lenin zelf terug zou willen plaatsen.

Minister Arsen Avakov van Binnenlansde Zaken liet in een reactie op de mededeling van het Openbaar Ministerie weten dat hij hoopt dat Kernes wordt veroordeeld. ''Er zijn voldoende bewijzen. Hij moet snel voor de rechter komen.'' Dat de omstreden burgemeester gehandicapt is geraakt door de aanslag op zijn leven is volgens Avakov geen aanleiding om hem minder of zelfs helemaal niet te straffen.

Bronnen: ZIK, Censor.net

Geen opmerkingen: