donderdag 19 maart 2015

Rusland wil snel weer vier-partijenoverleg

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov wil dat er een nieuwe ontmoeting komt van vertegenwoordigers van zijn land, die van Oekraïne, Duitsland en Frankrijk. Hij zou hierover al overlegd hebben met zijn ambtgenoten van Duitsland en Frankrijk. Er is haast bij volgens Lavrov ''om te voorkomen dat de situatie verder verslechtert''. Een ontmoeting zou volgende week al plaats moeten hebben.

Het zit Lavrov erg hoog dat het Oekraïense parlement niet onvoorwaardelijk autonomie wil geven aan de door de pro-Russische separatisten bezette gebieden. Het parlement besloot eerder deze week om pas autonomie te geven aan deze gebieden als de rebellen stoppen met vechten en de buitenlandse - lees: Russische - troepen het land uit zijn. Daarna moeten eerst verkiezingen volgens de Oekraiense wet worden gehouden en pas dan is het tijd voor autonomie.

Rusland en de separatisten willen echter de omgekeerde volgorde, onder het mom dat het vorige maand zo is afgesproken in het Minsk-2 akkoord. De separatisten hebben al aangegeven dat ze niet meer willen praten als de door het parlement aangenomen autonomiewet daadwerkelijk van kracht wordt. Die kant gaat het wel op, want president Petro Porosjenko heeft de wet inmiddels van zijn handtekening voorzien.

Bron: Radio Free Europe/Radio Liberty

Geen opmerkingen: