woensdag 25 maart 2015

Weer menselijke resten vlucht MH17 geborgen

Het Nederlandse onderzoeksteam in Oekraïne heeft gisteren en vandaag op zogenoemde burned sites van vlucht MH17 bij Grabovo stoffelijke resten geborgen. Die worden overgebracht naar Charkiv. Het Nederlandse team, bestaande uit Defensie- en politiemedewerkers, keerde vorige week terug naar Oekraïne. Het treft de voorbereidingen om repatriëringsmissie te hervatten. Ook werd aan aantal persoonlijke bezittingen veilig gesteld.

De stoffelijke resten komen zaterdag omstreeks16.00 uur aan op vliegbasis Eindhoven. Hierbij wordt hetzelfde ceremonieel gehanteerd als bij eerdere aankomsten.

Het team bezocht vandaag ook het gebied ten noordwesten van Petropavlivka. Nog niet eerder konden daar Nederlandse onderzoekers naar toe, omdat de veiligheidssituatie dit niet toeliet. De burgemeester van Petropavlivka liet de afgelopen periode wrakstukken verzamelen. De Nederlanders hebben deze wrakstukken opgehaald en slaan ze voorlopig op in Charkiv.

De activiteiten van de Nederlanders zijn volgens het ministerie van Defensie afhankelijk van de plaatselijke veiligheidssituatie en weersomstandigheden. Het team werkt samen met de autoriteiten in Charkov en de bij de vliegramp betrokken dorpen. Ook overlegt het met de waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en het Oekraïens agentschap voor rampenbestrijding SES in Donetsk.

 Bron: ministerie van Defensie

Geen opmerkingen: