vrijdag 24 april 2015

'Achmetov zit achter protesten van mijnwerkers'

Miljardair Rinat Achmetov chanteert de regering door mijnwerkers uit de Donbas te laten demonstreren. Het plan om de energiemarkt te reorganiseren, onder meer door de sluiting van elf sterk verouderde kolenmijnen, zou niet in het belang zijn van de eigenaar van DTEK, Oekraine's grootste energiebedrijf. Dat schrijft Moestafa Najem, onderzoeksjournalist en sinds enkele maanden parlementslid, in zijn blog op de nieuwssite Ukrajinska Pravda.

''Ik heb voldoende bewijzen dat de staking en demonstratie van mijnwerkers, de aanvallen op onze president en het kabinet en de roep om het aftreden van de minister van Energie en Kolen allemaal het werk zijn van Achmetov. Hij wil zijn monopoliepositie behouden'', schrijft Najem die ook constateert dat DTEK dringend geld nodig heeft om leningen af te lossen.

DTEK levert circa 70 procent van de kolen die nodig is om elektriciteitscentrales te laten draaien. Met dit grote marktaandeel kan Achmetov de prijs van de kolen zelf bepalen en daarmee ook de kosten van de opwekking van elektriciteit. Probeert de overheid invloed op de elektriciteitsprijs uit te oefenen, dan stuurt Achmetov zijn mijnwerkers naar Kiev om te demonstreren. Najem schrijft in zijn blog dat hij een intern plan van DTEK in handen heeft om dit te bewijzen.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: