woensdag 22 april 2015

Moorden zetten situatie in Oekraïne verder op scherp

Het pro-Russische parlementslid Olena Bondarenko heeft sinds kort politiebescherming en is ondergedoken buiten Kiev om te voorkomen dat ook haar leven gevaar loopt. Zelf maakt ze er niet zo'n punt van. ''De politie is bezorgder om mij dan ik zelf ben'', laat zij via de telefoon weten.

Niet voor niets, want afgelopen week werden journalist Oles Boezina en ex-parlementslid Oleh Kalasjnikov van de Partij van de Regio's doodgeschoten. De moorden werden opgeëist door het 'Oekraiense verzetsleger UPA'. De verwijzing naar het verzetsleger UPA van de nationalisten in West-Oekraïne zal niet toevallig zijn. De staatsveiligheidsdienst SBU noemt de claim 'nep' en wijst naar Rusland.

Eerder waren er zelfmoorden onder verdachte omstandigheden van aanhangers van de afgezette president Viktor Janoekovitsj. De 41-jarige Bondarenko ziet een verband. ''Het waren allemaal tegenstanders van de huidige regering.'' Ze wil niet speculeren over wie achter de moorden zit, maar vindt wel dat de regering verantwoordelijkheid draagt ''omdat zij niet in staats is gebleken om burgers en in het bijzonder leden van de oppositie te beschermen''.

De moorden doen denken aan de periode tussen 1993 en 2005 toen herhaaldelijk vooraanstaande oppositieleden en zakenlieden, maar ook journalisten, werden vermoord, om het leven kwamen bij verkeersongelukken of zogenaamd zelfmoord pleegden. De meeste zaken zijn nooit opgelost.

De al gespannen sfeer in Oekraïne is door de nieuwe moorden opnieuw verslechterd. Begin april nam het parlement wetsvoorstellen aan om enerzijds de communistische- en Nazi-symbolen te verbieden en anderzijds de Oekraïense nationalisten te eren. Dat viel slecht in het oosten en zuiden van het land. Talkshows op de televisie en de sociale media geven aan dat de kloof tussen voor- en tegenstanders van de huidige regering aanzienlijk dieper is geworden. Door veel mensen worden de moorden op Boezina en Kalasjnikov goedgekeurd, omdat het immers om 'verraders' gaat.

Intussen roepen bekende schrijvers als Serhei Rachmanin van het opinieweekblad Spiegel van de Week op om tolerant te zijn. Als een deel van de bevolking het vermoorden van tegenstanders goedkeurt, aldus Rachmanin, dan is dat ''een cadeautje voor het Kremlin''. Hij lijkt echter weinig gehoor te krijgen voor zijn oproep tot tolerantie.

Bron: Deutsche Welle

Geen opmerkingen: