zaterdag 25 april 2015

Expert zoekt precieze plek arrestatie Savtsjenko

De Russische justitie heeft een deskundige in de arm genomen die moet aangeven op welke plek Nadia Savtsjenko is opgepakt. Is dat op Oekraïens grondgebied, zoals de 35-jarige Oekraïense helikopterpiloot zelf beweert, of bevond ze zich op Russisch grondgebied? Het Openbaar Ministerie in Moskou gaat uit van het laatste.

Als de deskundige bevestigt dat ze zich aan de oostkant van de grens bevond, dan staat Savtsjenko volgens haar advocaat Mark Fejgin nieuwe beschuldigingen te wachten. Ze wordt nu beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op twee Russische journalisten, maar daar kan een aanklacht wegens illegale grensoverschrijding bij komen.

Savtsjenko sloot zich afgelopen zomer aan bij een vrijwilligersbataljon dat tegen de pro-Russische rebellen in de Donbas vecht. Ze zou via de radio tijdens een gevecht om artilleriesteun hebben gevraagd. Die kwam en doodde de beide journalisten. Kort daarna werd Savtsjenko volgens eigen zeggen gevangen genomen door rebellen die haar met een zak over het hoofd ontvoerden naar Rusland. Daar belandde ze in de cel.

De Oekraïense was wekenlang in hongerstaking uit protest tegen haar gevangenhouding. Haar voorarrest loopt half mei af.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: