dinsdag 21 april 2015

Rode Kruis voert hulp aan Donbas aanzienlijk op

Het Internationale Rode Kruis voert haar inspanningen op om de bevolking in het oorlogsgebied in Oost-Oekraïne te helpen. Dat heeft directeur Peter Maurer gezegd tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Petro Porosjenko die vandaag in Genève op bezoek was. Het Rode Kruis heeft 84,5 miljoen dollar uitgetrokken voor de hulp aan de inwoners van de door de separatisten bezette gebieden.

De hulpverlening in de Donbas hoort volgens Maurer tot de top-vijf aan projecten die de internationale organisatie momenteel heeft. Recentelijk spoorde vice-premier Hennadi Zoebko het Internationale Rode Kruis aan om de hulpverlening in Oekraïne op te voeren. Volgens directeur Maurer wordt het aantal hulptransporten aanzienlijk opgevoerd.

Porosjenko vroeg Maurer vandaag mee te helpen om de Oekraïense helikopterpiloot Nadia Savtsjenko vrij te krijgen. Zij werd afgelopen zomer door rebellen ontvoerd naar Rusland, waar ze sindsdien vast zit. Savtsjenko werd in oktober in het parlement gekozen en zij vertegenwoordigt haar land ook in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: