zaterdag 25 april 2015

Roep om nieuwe verkiezingen in oktober

Een adviseur van president Petro Porosjenko heeft gisteren voorgesteld om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven omdat de huidige situatie niet werkbaar zou zijn. ''Het parlement kon gisteren én vandaag niet vergaderen omdat het quorum ontbrak'', aldus Nikolaj Tomenko, een parlementslid van het Blok-Porosjenko.

Het Oppositie Blok, met veel aanhangers van de inmiddels ter ziele gegane Partij van de Regio's van de afgezette president Janoekovitsj, liet het donderdag en gisteren in de vergaderzaal afweten toen het parlementsgebouw werd belaagd door mijnwerkers.

Hij ziet maar twee mogelijkheden om uit de impasse te geraken: ''We gaan volop aan de slag of we houden nieuwe verkiezingen in oktober.'' Volgens Tomenko zijn drie parlementsleden nog nooit komen opdagen. ''Laat ze zich met hun eigen zaken bezig houden en plaats maken voor échte politici.'' Hij is er ook voorstander van om het aantal parlementariërs terug te brengen van 450 naar 300.

Het Oppositie Blok voelt wel voor het houden van vervroegde verkiezingen, maar ook uit de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko en de Radicale Partij van Oleh Liasjko komen geluiden dat ontbinding van het parlement een goed idee is. Premier Arseni Jatsenjoek (Volksfront) denkt daar heel anders over: hij ontkende na een vraag hierover dat hij van plan is zijn ontslag in te dienen.

Bronnen: Tass, Unian

Geen opmerkingen: