donderdag 21 mei 2015

Analist: 'Mensen in top zijn nog altijd immuun'

Van de belofte dat de corruptie ook in de bovenlaag van de Oekraïense samenleving wordt bestreden komt maar bar weinig terecht, is het vernietigende oordeel van analist Zenon Zawada aan de klanten van investeringsmaatschappij Concorde Capital naar aanleiding van twee recente overheidsbenoemingen die vraagtekens oproepen.

''Wie de juiste politieke vrienden heeft, blijkt nog steeds immuun voor beschuldigingen van corruptie, maar ook voor slecht functioneren of betrokkenheid bij een schandaal. Ze worden wel aan de kant gezet, maar vervolgens 'gerecycled' en op een andere post gezet.''

Ihor Bilous werd in maart wegens corruptie ontslagen als directeur van de Belastingdienst, maar wordt nu 'beloond' met een benoeming tot directeur van Rijksdomeinen, de dienst die de overheidsbezittingen beheert. Bilous' benoeming is dinsdag door het parlement goedgekeurd.

"Opvallend genoeg is hij benoemd door dezelfde mensen die hem twee maanden geleden aan de kant hebben gezet'', aldus Zawada die veronderstelt dat premier Arseni Jatsenjoek het op een akkoordje heeft gegooid met de mensen van president Petro Porosjenko. Het was namelijk Jatsenjoek zelf die Bilou bij het parlement voor droeg voor zijn nieuwe functie.

Ook Zorian Sjkiriak is 'gerecycled'. Hij werd op 12 mei ontslagen als directeur van de Dienst voor Noodsituaties nadat hij er maar niet in was geslaagd om Oekraïners in het door een zware aardbeving getroffen Nepal snel terug naar huis te krijgen. Inmiddels is Sjkiriak benoemd tot adviseur van minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken.

Bron: Ukraine Business Online

Geen opmerkingen: