zondag 31 mei 2015

Bellngcat: 'Rusland vervalste satellietbeelden MH17'

De satellietbeelden die Rusland vorig jaar presenteerde om aan te tonen dat vlucht MH17 door Oekraïne uit de lucht is geschoten, zijn vervalst. Dat schrijft het onderzoekscollectief Bellingcat van de Britse journalist Eliot Higgins op zijn website. Het Russische ministerie van Defensie liet op 21 juli vorig jaar satellietbeelden zien van Boek-raketwerpers van de Oekraïense luchtverdediging.

Die stonden volgens de Russen op vuurafstand van vlucht MH17, die vier dagen eerder was neergehaald, Bellingcat zegt na het bestuderen van de beelden dat die veel ouder zijn en dat ze al in juni werden gemaakt. Verder zijn Russische satellietbeelden vervalst, zeggen de onderzoekers. Een Boek-raketwerper zou zijn verplaatst, waardoor het lijkt dat die actief was op 17 juli. Ook zijn er raketwerpers aan de beelden toegevoegd, dichtbij de rampplek.

De verschillen tussen de echte beelden en de vervalste beelden zijn volgens Bellingcat onder meer te zien met Google Earth. De onderzoekssite zegt dat alles wijst op een serie leugens van Russische kant om te verhullen dat pro-Russische rebellen een Russische Boek-raket hebben afgeschoten in de richting van vlucht MH17. Bellingcat publiceerde eerder bewijzen dat Rusland het Boek-raketsysteem heeft geleverd waarmee vlucht MH-17 werd neergeschoten.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: