zaterdag 30 mei 2015

Saakasjvili sinds gisteren Oekraïens staatsburger

Voormalig president Micheil Saakasjvili van Georgië heeft gisteren het Oekraïense staatsburgerschap gekregen en is vanmiddag door president Petro Porosjenko geïnstalleerd als de nieuwe gouverneur van de provincie Odessa. Porosjenko noemde de 47-jarige Saakasjvili ''een echte vriend van Oekraine'' die een groot aantal problemen moet zien aan te pakken.

''Maar de grootste uitdaging vormt de strijd tegen corruptie, onrecht en de 'oude' economie'', zei Porosjenko. De presentatie van de nieuwe gouverneur werd vanmiddag rechtstreeks op televisie uitgezonden.

Saakasjvili's benoeming wordt gezien als een duidelijk signaal aan Rusland dat Oekraïne een Europese koers blijft varen, ondanks het conflict in de Donbas en de druk vanuit Rusland. ''Samen met de president en de mensen om hem heen bouwen we aan een nieuw Oekraïne, waarbij we alle tegenstellingen die onze tegenstanders voor ons hebben gecreëerd achter ons zullen laten'', aldus Saakasjvili.

Het is al maandenlang onrustig in Odessa. De grote havenstad op zo'n 200 kilometer van de door Rusland geannexeerde Krim werd iets meer dan een jaar geleden opgeschrikt door een uit de hand gelopen demonstratie, waarbij eerst pro-Oekraïense betogers werden doodgeschoten en vervolgens een veertigtal pro-Russische betogers om het leven kwamen in een in brand gestoken kantoorgebouw. Geregeld zijn er bomaanslagen tegen pro-Oekraïense doelen, overigens zonder dat er slachtoffers zijn.

De met de Nederlandse Sandra Roelofs getrouwde Micheil Saakasjvili is omstreden in Georgië, waar hij resoluut een einde wist te maken aan de diepgewortelde corruptie. Hij verloor twee jaar de presidentsverkiezingen en moest zijn land verlaten omdat hij werd vervolgd voor machtsmisbruik, een volgens hem politiek gemotiveerde aanklacht.

Hij was de afgelopen maanden al adviseur van president Porosjenko. Saakasjvili volgt Igor Palitsa op, een miljonair die wordt gezien als een vertrouweling van de vorige maand ontslagen gouverneur van Dnipropetrovks, Igor Kolomojski.
 
Bronnen: Ukraine Today, Associated Press

Geen opmerkingen: