zaterdag 30 mei 2015

Merkel en Hollande vragen Poetin weer zijn invloed aan te wenden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande hebben de Russische president Vladimir Poetin gisteren in een telefoongesprek opnieuw gevraagd zijn invloed aan te wenden bij de pro-Russische separatisten. De leiders van de separatisten moeten volgens de twee ''actief en constructief meedoen in de werkgroepen van de contactgroep'', aldus een verklaring vanuit Parijs.

Merkel en Hollande zouden Poetin ook hebben gewezen op het belang van een vrije toegang tot alle gebieden in Oost-Oekraïne van de medewerkers van de OVSE die zich bezig houden met de naleving van de mensenrechten. Verder werd in het telefoongesprek opgemerkt dat de lokale verkiezingen later dit jaar in de door de separatisten bezette gebieden op basis van de Oekraïense wetgeving plaats moeten hebben.

Woensdag 10 juni spreken de leiders van Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en Rusland elkaar persoonlijk in Parijs. Het is een ontmoeting volgens het 'Normandische format', genoemd naar het eerste gezamenlijke overleg bij de herdenking van de 70e verjaardag van D-Day op 6 juni vorig jaar.

De laatste keer dat de vier leiders elkaar persoonlijk en gezamenlijk spraken was op 11 februari in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Toen werden afspraken gemaakt over onder meer het staakt-het-vuren en de terugtrekking van zware wapens van de frontlijn.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: