donderdag 21 mei 2015

OVSE: minder gevechten, maar wel op meer plekken

De OVSE vindt de situatie in Oost-Oekraïne fragiel en onvoorspelbaar. Er wordt weliswaar minder gevochten, maar de gebieden waar dat gebeurt breiden zich wel uit. Dat is onder meer het geval bij de stad Horlivka en het dorp Loehanske, ten noorden van Debaltseve. Alexander Hug, plaatsvervangend leider van de waarnemingsmissie van de OVSE in Oost-Oekraïne, zei dit vandaag op een persconferentie.

Met name rondom het nu door de pro-Russische rebellen bezette vliegveld bij de stad Donetsk wordt gevochten. De waarnemers constateerden dat artillerie, tanks en mortieren werden gebruikt, maar ook zware machinegeweren en luchtafweer. ''We hebben een forse escalatie van geweld waargenomen die weer door een rustige periode is gevolgd. Al met al zijn de spanningen in dit gebied wel afgenomen.''

Hug zei ook dat niet alle zware wapens door de rebellen en het Oekraiense leger zijn weggehaald van de frontlijn. De waarnemers bezochten opnieuw de plekken waar die wapens naartoe zouden zijn gebracht, maar moesten constateren dat op veel van die plekken geen zware wapens meer zijn te vinden. Hug voegde er aan toe dat beide partijen onvoldoende informatie geven over wat ze met die wapens hebben gedaan.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: