dinsdag 19 mei 2015

Russische soldaten opgepakt in Oost-Oekraïne

De Oekraïense autoriteiten hebben beelden getoond van twee vermeende Russische militairen die in het oosten van het land werden gepakt. Ze zouden Oekraïense militairen hebben gedood en zullen vervolgd worden voor ''terreurdaden''. Kiev meet de gevangenname van het duo breed uit. De arrestatie is bewijs voor Russische inmenging in het oosten van Oekraïne, stelt de regering.

In beelden die door het ministerie van Binnenlandse Zaken online zijn geplaatst, legt een van de Russen een bekentenis af. Hij maakt naar eigen zeggen deel uit van een Russische speciale eenheid die op een spionagemissie was. De veertienkoppige groep komt uit de Russische stad Togliatti. ''We werden ontdekt. Ik raakte gewond in een been toen ik probeerde weg te komen. We zijn hier vier of vijf dagen geweest.''

Beschuldigingen dat Russen in het oosten van Oekraïne aan de zijde van de pro-Russische separatisten vechten, spreekt Rusland consequent tegen. Ook nu wees de woordvoerder van het Kremlin de beschuldiging uit Kiev af. ''Wij hebben meer dan eens gezegd dat er geen Russische militairen in de Donbass (het gebied rond de steden Donetsk en Loehansk) zijn'', zei hij.

Volgens een militaire woordvoerder in Kiev wordt het deze keer anders voor Moskou. ''De leiders van de Russische Federatie kunnen moeilijk zeggen dat deze mannen gewoon verdwaald waren.'' Minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin deed daar nog een schep bovenop door te stellen dat de gevangen militairen doelgericht waren beschoten. ''Russische officieren hebben geprobeerd hun eigen mannen te doden toen ze begrepen dat ze door het Oekraïense leger waren gevangen.''

Na het bekend worden van de gevangenneming van de twee Russische militairen in Oost-Oekraine heeft de Russische generale staf zondag een onmiddellijke evacuatie bevolen van de 3e Luchtmobiele Brigade naar Togliati. Deze brigade zou zich hebben bevonden in Brianka in de provincie Loehansk. Dat meldt het persbureau Unian dat zich daarbij baseert op Novoje Vremja. 

Bronnen: NU.nl, Unian

Geen opmerkingen: