zondag 31 mei 2015

'Te laat terugschieten kost ons veel levens'

Omdat de regering graag wil laten zien dat zij zich houdt aan het staakt-het-vuren in de Donbas krijgen de Oekraïense soldaten veel te laat orders om terug te schieten als ze door pro-Russische rebellen worden aangevallen. Dat zet niet alleen het leven van de soldaten op het spel, maar er vallen ook onnodig doden door.

Zoals afgelopen zondag nog bij een aanval van de rebellen die twee uur lang ongehinderd Oekraïense posities konden beschieten bij de stad Sjirokine, op 20 kilometer van Marioepol. Volgens soldaat Jevhen Sjevtsjenko van het Donbasbataljon vielen daarbij een dode, terwijl vier van zijn kameraden gewond raakten. Bij één van de gewonden moest de volgende dag een voet worden geamputeerd.

Toen eindelijk het bevel kwam om terug te schieten, vroegen de rebellen meteen om een staakt-het-vuren. ''Er is melding gemaakt van de beschieting bij onze commandant zo gauw die was begonnen. We vroegen om gevechtssteun en gaven de coördinaten door, maar pas na twee uur kregen we toestemming om terug te schieten'', vertelde Sjevtsjenko aan een verslaggever van de Kiev Post, met de toevoeging dat hij ''slechts een gewone soldaat'' is en niet bevoegd om de bevelen van zijn meerderen te becommentariëren.

Toch doet hij dat nu wel omdat het niet om een incident gaat. ''Het komt geregeld voor.'' Dat bevestigt ook Semen Salatenko van het Dniprobataljon dat maandenlang in Piski zat, vlakbij de stad Donetsk. Hij spreekt van een beschieting door rebellen die maar liefst dertien uur duurde, zonder dat teruggeschoten mocht worden. Bij de aanval kwamen vier soldaten om.

Maar legerwoordvoerder Vladislav Slezniov zegt dat de soldaten in het veld geen goed zicht hebben op de situatie ''om zulke conclusies te trekken''. Er spelen veel overwegingen mee voordat het besluit valt om terug te schieten. ''Als het duidelijk om een aanval gaat op een eenheid van ons en als daarbij levens op het spel staan, dan is er helemaal geen toestemming van hogerhand nodig om terug te schieten. De commandant van de betreffende eenheid kan zelf die beslissing nemen.

In de afgelopen twee weken kwamen zeker 33 Oekraïense soldaten om het leven en raakten 89 gewond. Er zouden sinds het begin van het conflict in de Donbas zeker 2.145 soldaten zijn gesneuveld. Het betreft hier overigens geen officieel aantal.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen: