maandag 29 juni 2015

Gazprom houdt lage gasprijs voorlopig aan

Gazprom rekent ook in het derde kwartaal een gasprijs van 247 dollar (222 euro) aan het Oekraïense Naftogaz. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev vanmiddag gezegd. Nog maar twee weken geleden meldde het staatsbedrijf Gazprom dat in het derde kwartaal 287 dollar (258 euro) en in het vierde 262 dollar (236 euro) neergeteld moest worden voor duizend kubieke meter Russisch aardgas. Gazprom verwacht dat Naftogaz dit jaar 15 miljard kubieke meter aardgas afneemt.

Er is al jaren gesteggel over wat een redelijke prijs is. In 2009 moest de Oekraïense regering genoegen nemen met een veel te hoge prijs, ruimschoots hoger dan wat Europese landen voor het Russische aardgas betaalden. Vervolgens werd een korting van 100 dollar gegeven in ruil voor de toezegging dat de Oekraïense marinehaven Sevastopol nog zeker 25 jaar gebruikt kon worden door de Russische marine.

In november 2013 wist toenmalig president Viktor Janoekovitsj opnieuw een korting los te krijgen als hij af zou zien van het associatieverdrag met de Europese Unie. Na de machtswisseling en de annexatie van de Krim schrapte Rusland de kortingen. Met de winter voor de deur wist Oekraïne door bemiddeling van de EU een 'winterpakket' los te krijgen met een substantieel lagere prijs. Deze prijsafspraak werd nog eens verlengd met het tweede kwartaal

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: