zaterdag 27 juni 2015

Hritsjenko pleit voor opzeggen Minsk-2 akkoord

Als de Oekraïense regering toegeeft aan de druk vanuit de Europese Unie om de afspraken van Minsk-2 over onder meer verregaande autonomie voor de bezette gebieden, dan is Oekraïne zoals het meer dan twee decennia heeft bestaan verleden tijd. Dat zei het onafhankelijke, maar invloedrijke parlementslid Anatoli Hritsjenko donderdag op tv-zender ZIK.

De Oekraïners zijn dan volgens Hritsjenko verdeeld over drie landen: de door Rusland geannexeerde Krim, de door de separatisten ingepikte Donbas en het resterende deel van Oekraïne. De separatisten willen de Oekraïense grondwet zodanig veranderen dat de weg naar de Europese Unie en de NAVO afgesneden wordt.

Hritsjenko wil dat de regering het Minsk-2 akkoord opzegt. ''We hebben daarvoor voldoende aanleiding, want de rebellen houden niet op met schieten, ze willen geen gevangenen uitwisselen en er zijn nog altijd Russische soldaten in de Donbas.''

Ook wil het parlementslid dat het 'Normandische format' wordt verlaten waarin Oekraïne en Rusland samen met Duitsland en Frankrijk proberen tot een oplossing van het conflict in Oost-Europa te komen. In plaats van Duitsland en Frankrijk moeten volgens Hritsjenko de Verenigde Staten en de Europese Unie mee gaan onderhandelen.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: