maandag 22 juni 2015

Nadia Savtsjenko kan dertien jaar cel krijgen

De Oekraïense helikopterpiloot Nadia Savtsjenko hangt een gevangenisstraf van dertien jaar of zelfs langer boven het hoofd. Dat heeft één van haar advocaten, Ilja Novikov, gezegd in het programma Podrobnosti Nedeli op tv-zender Inter. ''Maar dat maakt niet uit. Het gaat hier niet om het aantal jaren gevangenisstraf dat ze van de rechter krijgt, want er spelen andere zaken.''

De advocaten en ook de inmiddels een jaar in Rusland gevangen zittende Savtsjenko verwachten geen eerlijk proces. ''De Russische rechtspraak heeft absurde proporties aangenomen. En ze laten haar niet zomaar gaan, want dat betekent reputatieschade'', aldus Novikov.

Savtsjenko werd iets meer dan een jaar geleden gevangen genomen op Oekraïens grondgebied door pro-Russische rebellen. Ze werd de grens over gebracht en zit sindsdien in een Russische cel. Tot tweemaal toe was ze in hongerstaking tegen haar detentie. De 35-jarige Oekraïense wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van twee Russische journalisten door Oekraïens artillerievuur. Ook wordt haar illegale grensoverschrijding ten laste gelegd. Een datum voor haar proces is nog steeds niet vastgesteld.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: