donderdag 25 juni 2015

Oefent EU druk uit op de Oekraïense regering?

De Europese Unie ontkent dat het er bij de Oekraïense regering op heeft aangedrongen dat die de door de separatisten bezette gebieden in de Donbas autonomie geeft, ook al hebben de pro-Russische rebellen nog niet de wapens neergelegd en zijn er nog geen lokale verkiezingen geweest. Deze voorwaarden zijn vastgesteld in het Minsk-2 akkoord.

''We zitten nog steeds op dezelfde lijn'', aldus Maja Kocijancic, woordvoerster van de Europese commissaris van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini. In de Oekraïense media verschenen berichten als zou de EU druk op de regering uitoefenen om de voorwaarden voor het verlenen van autonomie aan de volksrepublieken Donetsk en Loehansk terzijde te schuiven.

Dat werd gevoed door uitlatingen in die richting door Mogherini's collega voor Nabuurzaken, Johannes Hahn. Deze Europese commissaris was onlangs op bezoek in Kiev waar hij sprak met president Petro Porosjenko en een aantal parlementsleden. Vice-voorzitter Ivanna Klimpoesj-Tsintsadze van de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken bevestigde tegenover de media dat de EU had gevraagd om op korte termijn de autonomie voor de bezette gebieden te regelen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: