vrijdag 26 juni 2015

Rusland voelt niets voor een MH17-tribunaal

Rusland ziet niets in een Nederlands voorstel voor een MH17-tribunaal. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Gennadi Gatilov, noemde het plan "voorbarig en contraproductief". "Als de Russen het niet willen, gaat het plan waarschijnlijk niet door", zegt NOS-correspondent David-Jan Godfroid. "De oprichting van het tribunaal moet worden goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. Rusland kan alle voorstellen die daar voorbijkomen veto'en."

Godfroid denkt dat de Russen bang zijn voor de uitkomst van het onderzoek naar de vliegramp, dat door Nederlandse experts wordt verricht. "Als de daders Russisch blijken te zijn, hebben ze liever niet dat die voor een VN-tribunaal verschijnen." Godfroid noemt de houding van de Russen dubbelhartig. "Vlak na de vliegramp waren zij nog voorstander van een onderzoek door de Verenigde Naties. Nu trekken ze zich waarschijnlijk terug, omdat ze het proces niet langer kunnen beïnvloeden."

Vorig jaar nam de VN-Veiligheidsraad, met instemming van Rusland, nog een resolutie aan waarin wordt geëist dat de daders van het neerhalen van vlucht MH17 worden vervolgd. Nederland wilde vanwege de juridische en politieke moeilijkheden dat er daarvoor een internationaal tribunaal komt dat de steun heeft van de VN-Veiligheidsraad. Een rechtszaak in Oekraïne, Nederland of Maleisië zou om verschillende redenen niet opportuun zijn.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: