zaterdag 18 juli 2015

'Afspraken Minsk-2 voor einde van dit jaar nakomen'

De presidenten Petro Porosjenko (Oekraïne), Vladimir Poetin (Rusland) en Francois Hollande (Frankrijk) en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben in een telefoongesprek gisteren afgesproken dat het volledige Minsk-2 akkoord voor het einde van het jaar is uitgevoerd. De laatste keer dat het viertal elkaar sprak was op 30 april.

Porosjenko laat in een verklaring naar aanleiding van het telefoongesprek weten dat Oekraïne voldoet aan de half februari in Minsk gemaakte afspraken, zeker nadat het parlement donderdag het besluit nam om de decentralisatie van het regionale en lokale bestuur in de grondwet op te nemen. Daardoor krijgen de door de separatisten bezette gebieden ook meer autonomie.

De Oekraïense president constateerde dat Rusland de afspraken om de pro-Russische rebellen in toom te houden nog altijd niet is nagekomen. Ook legde hij in het gesprek op de noodzaak van het ''onvoorwaardelijk en onmiddellijk'' vrijlaten van alle gijzelaars, in het bijzonder de helikopterpiloot Nadia Savtsjenko en filmregisseur Oleh Sentsov.

Poetin benadrukte opnieuw dat de Oekraïense regering in gesprek moet gaan met de separatisten in Donetsk en Loehansk die ruim een jaar geleden hun eigen volksrepublieken uitriepen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten