zondag 12 juli 2015

Burgercomité-EU wil af van associatieverdrag

Het Burgercomité-EU wil 300.000 handtekeningen inzamelen om een nationaal referendum aan te vragen waarmee de ondertekening van het associatieverdrag met Oekraïne alsnog ongedaan wordt gemaakt. Afgelopen week keurde de Eerste Kamer dit verdrag goed, nadat de Tweede Kamer dat al in april had gedaan. Met een 'nee' van een referendum kunnen deze besluiten alsnog ongedaan worden gemaakt, aldus het Burgercomité-EU.

Het Burgercomité-EU is tegen de Europese Unie ziet het associatieverdrag als een opstapje naar een volledig EU-lidmaatschap voor Oekraïne, ''ook al zullen onze regering en de EU dit natuurlijk ontkennen''. Daarbij wordt gewezen op Kroatië dat in 2001 zo'n associatieverdrag kreeg en sinds twee jaar lid is van de EU.

''Dit associatieverdrag is bovendien dé aanleiding geweest voor de huidige burgeroorlog in Oekraïne. De voormalige regering Janoekovitsj wilde dit verdrag in 2013 niet ondertekenen. Een deel van de Oekraïense bevolking kwam toen in opstand, ondertussen op onverantwoorde wijze opgehitst door Europarlementariërs zoals Verhofstadt en Van Baalen op het Maidanplein, die zo het lont in het kruitvat staken. Er vond een staatsgreep plaats met steun van de VS en EU, en een burgeroorlog ontbrandde. Waarom, dat begrijpen we nu wat beter."

Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de Socialistische Partij steunt het initiatief van het Burgercomité-EU van harte, meldt hij op zijn website. ''De relatie EU-Oekraïne heeft in dat land voor veel ellende gezorgd en het is niet wijs om die relatie nu verder te verdiepen.''

Bronnen: websites Burgercomité-EU, Harry van Bommel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten