maandag 20 juli 2015

Donorlanden trekken 100 miljoen uit voor Tsjernobil

De in aanbouw zijnde overkapping. Foto: Unian
Er komt 100 miljoen euro beschikbaar voor het afbouwen van de sarcofaag die de in 1986 door een explosie en brand verwoeste kerncentrale bij Tsernobil moet afdekken. Dat is volgens vice-premier Valeri Vostsjevski afgesproken tijdens een donorconferentie in Londen. Het is een fors bedrag, maar bij lange na niet voldoende om het karwei te kunnen klaren. Daar is namelijk nog zo'n 730 miljoen euro voor nodig.

De nu toegezegde 100 miljoen euro is echter wel voldoende om de werkzaamheden voort te zetten, aldus Vostsjevski. Het is de bedoeling dat de sarcofaag eind november 2017 gereed is. De landen van de G7 besloten in 1997 om een nieuwe overkapping te bouwen voor de vierde reactor van de kerncentrale die na de ramp inderhaast met beton werd afgedekt. Destijds werd geconstateerd dat er scheuren in het beton kwamen waardoor weer radioactieve straling vrij kwam.

In 2007 werd de opdracht voor de bouw van de sarcofaag verstrekt aan het Franse bedrijf Novarka. Destijds werden de kosten geschat op 980 miljoen euro. Zes jaar later werd evenwel geconstateerd dat de bouwkosten 500 miljoen euro te laag waren ingeschat. Een jaar geleden besloten de donorlanden 650 miljoen euro uit te trekken en nu dus 100 miljoen euro.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten