vrijdag 17 juli 2015

Maffiabaas Michail Lanjo wilde Oekraïne ontvluchten

Het is parlementslid en maffiabaas Michail Lanjo te heet onder de voeten geworden. Hij probeerde via de grenspost Tiza het land te verlaten, maar bedacht zich toen naar zijn identiteitspapieren werd gevraagd, aldus een woordvoerder van de grensbewaking. Lanjo was afgelopen zaterdag één van de hoofdrolspelers in wat zou uitdraaien op een schietpartij met drie doden en elf gewonden. Inzet vormde de sigarettensmokkel.

Lanjo, voorheen parlementslid van Janoekovitsj' Partij van de Regio's en nu op eigen titel, staat bekend als maffiabaas die vanaf de jaren '90 verantwoordelijk is voor smokkelpraktijken en andere misdrijven. Hij werd al eens veroordeeld voor moord, maar kwam door zijn goede contacten met de autoriteiten al na drie maanden op vrije voeten.

Sinds de schietpartij zijn vier leden van de ultra-nationalistische Rechtse Sektor opgepakt. Een tiental houdt zich nog altijd op in de bossen rond Moekasjeve. De schietpartij trok landelijke aandacht, ook al omdat de Rechtse Sektor dreigde dat haar vrijwilligersbataljons het front in de Donbas zouden verlaten als de regering niet zou ingrijpen in de provincie Transkarpatië.

Inmiddels heeft president Petro Porosjenko Hennadi Moskal benoemd tot gouverneur, met de uitdrukkelijke opdracht om corrupte douaniers en politiemensen aan de kant te zetten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten