vrijdag 24 juli 2015

Nederland dringt weer aan op VN-tribunaal MH17

Nederland dringt samen met de andere landen die betrokken zijn bij de MH17-ramp opnieuw aan op de instelling van een VN-tribunaal om de daders van het neerschieten van het vliegtuig te kunnen berechten. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken doet die oproep vrijdag samen met zijn collega's uit Maleisië, Australië, België en Oekraïne in The Financial Times.

De ministers verwijzen naar resolutie 2166 die de VN-Veiligheidsraad een jaar geleden unaniem aannam, vlak na de crash in het oosten van Oekraïne. In die resolutie staat dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de ramp hiervoor moeten worden vervolgd en dat alle lidstaten hieraan meewerken. Een VN-tribunaal is volgens hun de beste optie, omdat dit onafhankelijk en transparant is.

De VN-Veiligheidsraad zou vorige week stemmen over het tribunaal maar dat werd uitgesteld. Rusland is tegen en kan een resolutie met een veto blokkeren. Moskou vindt een tribunaal voorbarig, onder meer omdat het strafrechtelijk onderzoek nog niet is afgerond. Het onderzoek van de vijf landen is in oktober klaar. De vijf ministers brengen de breed gedragen wens voor gerechtigheid voor de slachtoffers en hun nabestaanden in herinnering.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: