donderdag 16 juli 2015

Nieuw voorstel 'speciale status' voor Donbas

Ppresident Petro Porosjenko heeft een nieuw voorstel gedaan voor aanpassingen in de grondwet. Daarin wordt onder meer de 'speciale status' geregeld voor de gebieden in Oost-Oekraïne Porosjenko heeft het voorstel inmiddels naar de volksvertegenwoordiging gestuurd, meldden Oekraïense media donderdag.

Porosjenko zou de nieuwe tekst met verwijzingen naar de  regio's Donetsk en Loehansk hebben verstuurd na een bezoek gisteren van de Amerikaanse onderminister Victoria Nuland voor Europese Zaken aan Kiev. Plaatsvervangend parlementsvoorzitter Oksana Sirojed schrijft vanmorgen op haar Facebookpagina dat sprake is van ''zware druk van de wereldgemeenschap'' om de separatisten in de Donbas autonomie te verlenen.

Begin juli stuurde de president ook al een voorstel voor een grondswetswijziging naar de volksvertegenwoordiging, maar daarin werd alleen gesproken over decentralisatie. Het parlement vergadert vandaag over de decentralisatiewet. Die is intussen aangepast, maar in welke vorm is nog niet openbaar gemaakt.

Het aanpassen van de grondwet is een van de maatregelen die zijn vastgelegd in het Minsk-akkoord. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder weten niet tevreden te zijn met de eerste decentralisatieplannen, omdat ze niet strookten met het akkoord.

Bronnen: NU.nl, Radio Free Europe/Radio Liberty, Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten