vrijdag 24 juli 2015

Oekraïne ontloopt bankroet met rentebetaling

Oekraïne heeft een bankroet weten te voorkomen door 120 miljoen dollar (109,6 miljoen euro) aan rente te betalen. Dat meldt een regeringsbron met kennis van zaken, aldus het persbureau Unian. De rente was per vandaag verschuldigd. Minister Natalie Jaresko van Financiën waarschuwde meerdere keren dat een 'technisch' bankroet van de staat dreigde, omdat er geen geld was om de rente te betalen.

Achteraf blijkt dat het vooral om een drukmiddel ging richting een aantal geldschieters waarvan de regering wil dat die zo'n 40 procent van het door hen uitgeleende geld weg streept. De onderhandelingen daarover lopen nog steeds.

Wel is inmiddels duidelijk dat het Internationaal Monetair Fonds bereid is 1,5 miljard dollar aan Oekraïne te lenen. Een besluit daarover wordt over een week verwacht. Het parlement had het kabinet al gemachtigd om betalingen over de staatsschuld tot nader order op te schorten, mocht het geld er niet voor zijn. Zover is het dus niet gekomen.

Hoewel de banken er ook slecht voor staan, zou een bankroet van de overheid de bevolking niet direct raken zoals in de Griekse situatie. De regering heeft in de afgelopen maanden tal van hervormingen doorgevoerd, die inmiddels zijn vastgelegd in meer dan 260 wetten.

Het parlement houdt ook geen zomerreces zoals in voorgaande jaren om de vaart er in te houden bij de noodzakelijke hervormingen. Desondanks heeft president Petro Porosjenko vandaag de parlementsleden nog weer aangespoord om haast te maken.

Bronnen: Unian, Kiev Post

Geen opmerkingen:

Een reactie posten