zondag 26 juli 2015

Onrustige tussentijdse verkiezing in Tsjernihiv

De verkiezing van een nieuw parlementslid in Tsjernihiv is gepaard gegaan met de nodige overtredingen. Vrijdag werd iemand aangehouden met vervalste stempels van de kiescommissie, terwijl vandaag op de verkiezingsdag sprake was van provocaties en pogingen om stembiljetten uit het kieslokaal te stelen. Maar volgens de politie zijn de overtredingen niet ernstig genoeg om het resultaat ongeldig te verklaren.

Het ging allemaal om de zetel van Valeri Koelitsj die eind maart tot gouverneur van Tsjernihiv werd benoemd. Er meldden zich maar liefst 127 kandidaten voor deze tussentijdse verkiezing. Naderhand lieten 36 kandidaten het afweten, zodat het stembiljet 91 kandidaten telde. Het stembiljet was een meter lang door al deze namen.

De belangrijkste kandidaten waren Serhei Berezenko van het Blok-Porosjenko en de vroegere plaatsvervangend gouverneur van Dnipropetrovks, Hennadi Korban van de nog jonge partij Oekrop. Hun verkiezingscampagnes waren buitengewoon fel. Om er voor te zorgen dat de verkiezingen eerlijk zouden verlopen, werd de Nationale Garde naar Tsjernihiv gestuurd.

Er konden vandaag 150.000 kiezers terecht bij 83 stembureaus. De stembureaus zijn inmiddels gesloten. Over de uitslag is nog niets bekend.

Bronnen: Kiev Post, Censor.net, Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten