zondag 12 juli 2015

Rechtse Sektor eist arrestaties voor Moekatsjeve

Leider Dmitro Jarosh van de Rechtse Sektor eist dat Michailo Lanjo, Viktor Medvedtsjoek en het hoofd van de politie in de provincie Transkarpatië worden gearresteerd. De ultra-nationalist houdt het drietal verantwoordelijk voor de schietpartij van gistermiddag in Moekatsjeve, waarbij drie mensen om kwamen en elf gewond raakten.

Jarosh is vanmorgen onderweg van Kiev naar Uzhgorod en vandaar weer naar Moekatsjeve. Daar heeft een twintigtal gewapende aanhangers van de Rechtse Sektor zichzelf verschanst bij een wegversperring in de nabijheid van Moekatsjeve. Jarosh wil verder bloedvergieten voorkomen door zelf in Moekatsjevo te zijn. De mannen hebben aangegeven dat zij zich willen overgeven, op voorwaarde dat zij naar Kiev worden overgebracht.

Lanjo is een parlementslid, in oktober op persoonlijke titel gekozen maar eerder namens Janoekovitsj' Partij van de Regio's. Hij zou zich volgens de Rechtse Sektor bezig houden met het smokkelen van sigaretten. De ultra-nationalisten zouden dat onmogelijk hebben gemaakt en dat zou de aanleiding zijn geweest bij de schietpartij, waarbij politiemensen Lanjo's kant kozen. Van politiezijde wordt dit ontkend en ligt de schuld bij de Rechtse Sektor.

Medvedtsjoek was parlementslid, maar tegenwoordig voorzitter van de pro-Russische Keus van Oekraïne. Hij zou, volgens de lezing van de Rechtse Sektor, agenten hebben betaald om op de ultra-nationalisten te schieten.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten