zondag 19 juli 2015

Rechtse Sektor houdt dinsdag 'volksraadpleging'

De Rechtse Sektor houdt dinsdagavond een volksraadpleging met als motto 'Geen verraders meer aan de macht!' op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. De ultra-nationalistische beweging heeft het dagenlange protest bij het kantoor van president Petro Porosjenko beëindigd en kiest nu voor een andere aanpak om aandacht te blijven vragen voor het lot van de mannen die ruim een week geleden verantwoordelijk worden gehouden voor de schietpartij in Moekasjeve.

''We laten ze niet in de steek'', meldt de Rechtse Sektor. Afgelopen vrijdag liet leider Dmitro Jarosh weten dat hij niet gelooft dat ze een eerlijk proces krijgen. Vier strijders van de Rechtse Sektor hebben zich inmiddels overgegeven, op de andere tien wordt nog altijd jacht gemaakt. Ze zouden zich in de bossen rond Moekasjeve bevinden.

Jarosh heeft hen niet gevraagd om zich over te geven, omdat hij de toezegging van de autoriteiten niet gelooft. Hij voegde er zelfs aan toe dat, mocht opdracht worden gegeven om zijn mannen te doden, de Rechtse Sektor zich het recht voorbehoudt om dan zelf de wapens op te nemen tegen de Nationale Garde en de politie.

De schietpartij in Moekasjeve kostte aan vier mensen het leven, waaronder twee van de Rechtse Sektor. Veertien mensen raakten gewond. Over de aanleiding is nog altijd veel onduidelijkheid. De ultra-nationalisten zeggen dat zij een stokje hebben gestoken voor de sigarettensmokkel onder aanvoering van het parlementslid Michail Lanjo.

In de media wordt verondersteld dat de Rechtse Sektor de smokkelpraktijken juist wilde overnemen van Lanjo's bende. Ook is er een theorie dat de Rechtse Sektor handelde in opdracht van een ander parlementslid uit deze regio, namelijk Viktor Baloha. Een parlementscommissie onder aanvoering van Mikola Palamartsjoek van het Blok-Porosjenko probeert inmiddels uit te vinden wat er precies aan de hand is geweest.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen:

Een reactie posten