dinsdag 21 juli 2015

Rechtse Sektor wil recht halen via referendum

De Rechtse Sektor wil zich niet laten verleiden door provocaties die zijn bedoeld om voor onrust in het land te zorgen. ''We weten wat veel mensen van ons verwachten. Dat we het parlementsgebouw in brand steken, regeringsgebouwen bestormen, en meer van dat soort zaken'', zei Dmitro Jarosh vanavond tijdens een protestbijeenkomst van de Rechtse Sektor op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.

Dat zou alleen maar de Russische president Vladimir Poetin in de kaart spelen, voegde de leider van de ultra-nationalisten er aan toe. ''Wij zullen binnen de wet ons recht halen, bijvoorbeeld door een referendum.''

De Rechtse Sektor wil een nationaal referendum waarbij gestemd kan worden over een motie van wantrouwen tegen de regering en de rol van de vrijwilligersbataljons. Ook willen de ultra-nationalisten dat de door de separatisten bezette gebieden volledig worden afgesneden van de rest van Oekraïne en moet de oorlog tegen de pro-Russische rebellen daadwerkelijk als een oorlog worden betiteld en niet als een anti-terroristische operatie.

De bijeenkomst op Maidan was bedoeld om de regering na de recente schietpartij in Moekatsjeve duidelijk te maken dat de Rechtse Sektor nog altijd op veel steun vanuit de bevolking kan rekenen. Dat is niet echt gelukt, want er waren volgens het persbureau Reuters slechts enkele aanhangers op het plein aanwezig.

Die hoorden Jarosh zeggen dat er nog altijd jacht wordt gemaakt op negen strijders van de Rechtse Sektor die zich verscholen houden in de bossen bij de West-Oekraïense stad. De schietpartij werd door Jarosh ''een provocatie'' genoemd die het leven kostte aan vijf mensen, waaronder twee leden van de Rechtse Sektor.

Bronnen: Kiev Post, Reuters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten