dinsdag 21 juli 2015

Russischtalig persbureau van Nederland en Polen

Nederland en Polen zetten samen een Russischtalig nieuwsagentschap op om de Russische propaganda het hoofd te bieden. Het gaat om televisie, radio en een website waarmee het persbureau zich richt op Russischtalige media in Oost-Europa, maar ook in Rusland. Het nieuwsagentschap moet ''een soort van Europese BBC'' worden.

In september wordt een donorconferentie gehouden in Warschau om geld bijeen te krijgen voor het nieuwsagentschap. In een later stadium is nog een bijeenkomst in Den Haag voorzien. Gehoopt wordt dat zich meer landen aansluiten bij het Nederlands-Poolse initiatief dat gisteren in Brussel werd gepresenteerd.

Volgens minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken biedt dit persbureau ''de mogelijkheid aan Russischtalige media om aan objectieve informatie te komen''. De Poolse minister Grzegorz Schetyna benadrukt dat het niet de bedoeling is om ook gekleurde informatie te verstrekken, zoals de Russische media doen. ''Maar echte, betrouwbare informatie.''

De Europese Unie heeft ook al een initiatief opgezet om Russische propaganda tegen te gaan. Er zijn vijf mediadeskundigen ingehuurd uit Tsjechië, Denemarken, Estland, Letland en Groot-Brittannië. Zij gaan een organisatie opzetten onder de naam East StratComTeam.

Bron: EU Observer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten