woensdag 29 juli 2015

Rutte belt opnieuw met Poetin over MH17

Premier Mark Rutte heeft vanochtend nogmaals gebeld met de Russische president Vladimir Poetin om aandacht te vragen voor de VN-resolutie voor de oprichting van een MH17-tribunaal. Rutte deed tijdens een telefoongesprek een dringend appèl op hem om deze vorm te steunen voor berechting van de verantwoordelijken achter het neerhalen van de MH17. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst was het een open en uitvoerig gesprek.

Vanavond stemt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de resolutie die een VN-tribunaal mogelijk maakt. Rusland ligt dwars en dreigt zijn veto uit te spreken over zo'n speciaal gerecht. Rutte heeft de Russische leider erop gewezen dat hij zich vorig jaar ook aan de resolutie verbond om ruimte te bieden aan de berechting van de verdachten van het neerhalen van het vlieguig.

Hoewel Rutte blijft inzetten op een VN-hof, zijn er ook andere opties mogelijk om de daders te bestraffen. Berechting kan ook in Nederland of Oekraïne plaatsvinden, maar Rusland kan een dergelijk hof in een van de betrokken landen vooringenomenheid verwijten.

Een andere optie is berechting via het Internationaal Strafhof, maar Rusland erkent dat hof niet. Bovendien komt het Strafhof pas in beeld als landen zelf niet in staat zijn oorlogsmisdadigers te berechten. Dat is in de zaak MH17 hoogstwaarschijnlijk niet het geval.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop zegt ''bemoedigd'' te zijn door de steun die de resolutie krijgt in de Veiligheidsraad. ''Het is een erkenning van onze inspanningen om gerechtigheid te vinden voor de slachtoffers'', zei ze vanuit New York tegen het persbureau Associated Press.

Bronnen: NU.nl, BBC

Geen opmerkingen:

Een reactie posten