zondag 19 juli 2015

Separatisten willen wapens tot 100 mm. terugtrekken

De separatisten in Donetsk en Loehansk zeggen bereid te zijn om tanks en pantserwagens met wapens met een kaliber van minder dan 100 mm. weg te halen van de frontlijn. Deze wapens worden minstens drie kilometer van de frontlijn verwijderd, aldus de zelfbenoemde premier Alexander Zachartsjenko van de Volksrepubliek Donetsk en Vladislav Deinego van de Volksrepubliek Loehansk in een gezamenlijke verklaring die door het persbureau DNA van de separatisten in Donetsk naar buiten is gebracht.

Een voorbehoud wordt gemaakt voor het gebied ten noorden van de stad Donetsk en bij Debaltseve, het stadje waar begin dit jaar hevig om is gevochten en dat nu in handen is van de pro-Russische rebellen. ''Het is bespreekbaar om de wapens ook daar weg te halen, maar dan willen we daarover alleen afspraken maken met mensen van de Oekraïense regering die het voor het zeggen hebben'', aldus Zachartsjenko. De regering weigert nog altijd rechtstreeks te onderhandelen met de separatisten.

Deinego laat weten dat ook de omgeving van Stjastia in de provincie Loehansk buiten de eenzijdige afspraak valt om wapens tot 100 mm. terug te trekken. ''We zijn bereid om met de OVSE een afspraak te maken dat die daar permanent waarnemers stationeert om de situatie in de gaten te houden.''

De Oekraïense president Petro Porosjenko kwam een week geleden al met het voorstel om wapens tot 100 mm. terug te trekken van de frontlijn met de separatisten.

Het Russische persbureau Tass meldt dat de rebellen in Loehansk inmiddels begonnen zijn met het weghalen van de wapens. Rebellenleider Sergei Kozlov heeft dit gezegd tegen het persbureau LuganskInformCentre. "Wij hopen dat Oekraïne ons daarin volgt.'' Volgens Kozlov zijn afspraken gemaakt dat de OVSE mee kijkt of de wapens inderdaad zijn weggehaald.

Bronnen: Kiev Post, Tass

Geen opmerkingen:

Een reactie posten