maandag 27 juli 2015

Stembusstrijd in Tsjernihiv nog niet gestreden

Serhei Berezenko van het Blok-Porosjenko heeft vrijwel zeker de parlementszetel veroverd die vrijkwam omdat Valeri Koelitsj eind maart gouverneur werd van de provincie Tsjernihiv. Met ruim 96 procent van de stemmen geteld, gaat Berezenko met 36 procent aan de leiding. Zijn belangrijkste concurrent, Hennadi Korban van de patriottische partij Oekrop heeft 15 procent.

Zoals min of meer gebruikelijk was sprake van een vuile verkiezingstijd met beschuldigingen over en weer. Terwijl de opkomst eind oktober in Tsjernihiv nog uit kwam op 55,9 procent lieten nu veel de stemlokalen links liggen. Er kwam slechts 35 procent van de kiezers opdraven.

De verkiezingsstrijd tussen Berezenko en Korban werd gezien als een strijd tussen president Petro Porosjenko en de miljardair Ihor Kolomojski, die recentelijk werd ontslagen als gouverneur van Dnipropetrovsk. Korban was Kolomojski's tweede man.

Beide kampen beschuldigden elkaar van het omkopen van kiezers. Zo deelde een liefdadigheidsorganisatie, nauw verbonden met Oekrop, voedselpakketten uit. Op zijn beurt voerde Korban aan dat er wapens gevonden waren in een auto van Berezenko's campagneteam en zouden zwaargebouwde mannen gisteren op de verkiezingsdag intimiderend aanwezig zijn geweest bij een aantal stembureaus.

Ook al zijn nog niet alle stemmen geteld, toch heeft Berezenko's team hem inmiddels tot winnaar uitgeroepen. Korban heeft al laten weten dat hij de uitslag aanvecht. Zijn campagneteam telde mee bij de stembureaus en kwam tot de conclusie dat Korban 5 procent voorsprong om Berezenko zou moeten hebben. Er zijn ook exit polls uitgevoerd. Het onderzoeksbureau Socis wijst Berezenko aan als winnaar met 31 procent, terwijl Korban met 33 procent als winnaar uit de bus komt bij de New Image Marketing Group.

Bron: Kiev Post

Geen opmerkingen:

Een reactie posten